Het maken van een responsive website design is een grote uitdaging. Het juiste design maakt het mogelijk om een website aan te passen aan ieder type gebruiker (gebruikers van een smartphone, tablet en desktop). Local Internet heeft tien tips samengesteld voor de inzet van een responsive website design. Haal uw voordeel uit de onderstaande tips en voorkom problemen.

 


Tip 1: Creëer eerst content

Vaak wordt er pas aan de inhoud van een website gedacht als de ontwikkeling van het design al bijna klaar is. Wanneer u de content vooraf al beschikbaar maakt is het mogelijk om de juiste gebruikerservaring te creëren. Als u de content heeft kan er daaromheen een responsive website design worden gemaakt.

Business person working on computer

 


Tip 2: Maak een website helemaal opnieuw

Het is een lastig en kostbaar proces om een bestaande website responsive te maken. Vaak verandert de functie, inhoud en het gebruik van uw website en daarom kunt u vaak beter opnieuw beginnen wanneer u overstapt op een responsive website design.

tip2

 


Tip 3: Bekijk een ontwerp vanuit verschillende omstandigheden

Het responsive website design gedraagt zich steeds anders. Het is dan ook belangrijk om tijdens het creëren van een responsive website design steeds via verschillende apparaten te bekijken hoe het design verandert en of het nog steeds overkomt zoals het bedoeld is.

 


Tip 4: Optimaliseer uw website voor Google

Wanneer iemand uw website via een smartphone bezoekt is het belangrijk dat de website duidelijk leesbaar is en geoptimaliseerd voor een kleiner scherm. Googlebot (voorheen Googlebot-Mobile) is sinds 2011 actief en kijkt expliciet of uw website geschikt is voor smartphones en andere telefoons. Daarnaast geeft Google tegenwoordig al in de zoekresultaten aan of een website mobielvriendelijk is.

tip6

 


Tip 5: Analyseer de laadtijd van uw website

Niet ieder apparaat beschikt over een stabiele verbinding en daarom is het belangrijk om een website te optimaliseren op snelheid. Via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ kunt u analyseren in hoeverre uw website geschikt is voor de mobiele telefoon of desktop. U krijgt een score tussen de één en 100 met daarbij enkele verbeterpunten.

 


Tip 6: Gebruik een duidelijke lay-out

Wanneer u een website optimaliseert voor verschillende apparaten is een duidelijk lay-out van belang. Zorg dat alles op uw homepage en andere belangrijke pagina’s 100% relevant is en pas een design consequent toe. Tablets en smartphones vragen daarnaast om een groter lettertype, duidelijke navigatie en optimale belijning. Toon de belangrijkste elementen op smartphones en toon extra details als de schermgrootte dat toelaat.


Tip 7: Analyseer hoe uw website bezocht wordt

Via Google Analytics kunt u eenvoudig zien via welke apparaten uw website bezocht wordt. U kunt ook zien in welke resolutie u website bekeken wordt. Het soort bezoekers is niet voor iedere website hetzelfde en dat vraagt voor ieder project om een passende aanpak. Het is de kunst een website zo goed mogelijk te optimaliseren voor zoveel mogelijk van uw bezoekers.

tip7

 


Tip 8: Kies voor een flexibele lay-out

Het liefst heeft u een website die voor zoveel mogelijk apparaten geoptimaliseerd is. Een flexibele lay-out maakt het mogelijk om een website te optimaliseren voor alle soorten schermen en browsers. Sommige responsive designs hebben deze flexibiliteit niet en maken gebruik van een aantal formaten. De website is dan niet geschikt voor ieder apparaat.
tip8


Tip 9: Laat afbeeldingen meebewegen

Bij een responsive website design gaat het niet alleen om de lay-out van uw website, maar ook om de manier waarop afbeeldingen zich gedragen. Via een percentage kunt u instellen welk deel van het scherm een afbeelding inneemt. Houd er tegelijk rekening mee dat je niet teveel afbeeldingen gebruikt, want sommige apparaten doen er lang over om überhaupt een pagina te laden.

 


Tip 10: Test uw responsive website design

Een responsive website design functioneert alleen wanneer u voldoende test en optimaliseert. Een responsive website design lijkt soms af, terwijl het in de praktijk niet goed genoeg blijkt te zijn. Het testen en optimaliseren van uw responsive website design is een belangrijk proces waarmee u uw boodschap nog beter overbrengt.

tip10


 

Al dit werk liever uitbesteden?

Laat Local Internet u helpen en loop niet langer omzet mis. Wij zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van websites voor verschillende devices.


 
Auteur:
Auteur Massimo Gagliotti